сряда, 20 юли 2011 г.

Пай с пиле на Диана



Сварено в ароматен бульон и обезкостено пилешко месо от 1 пиле/Аз изпекох в торба с подправки/
1,5 чаени чаши ориз
Зеленчуци по желание като вид и количество – напр.:
-150 гр. гъби
-100 гр. варена царевица
-100 гр. замразен грах
-2 моркова, глава лук, чушка
-маслини
-150 гр. кашкавал и 150 гр. топено сирене /оформено като цилиндър/
-черен пипер, джинджифил, кимион, магданоз, /по желание/
приготвяне:
Месото на пилето се накъсва на малки парчета. Бульонът се прецежда.
Оризът се измива обилно с вода и накисва за 20 мин. В съд се стопява 30 гр. масло, добавя се ориза и запържва до поемане на мазнината, залива се с 3,5 чаени чаши бульон и няколко зърна черен пипер. След завирането, котлона се изключва и се оставя да ври на бавен огън /около 20 мин., но не да се развари/. Глава лук /може и без нея/ и чушка се нарязват и запръжват леко в масло или зехтин. Добавят се нарязаните гъби и моркови и 1/2 чашка от пилешкия бульон. След като се задушат, в съда се поставя царевицата и граха, овкусява се с джинджифил /на върха на ножа/ и 1/2 ч.л. захар /за запазване на цвета/. Оставя се на огъня още 10 минути / до омекване на зеленчуците/, като от време на време се разбърква.
Свареният ориз се разтила в намазнена с масло тавичка. Върху него се разпределя накъсаното пилешко месо, черен пипер и кимион на вкус. Изсипва се сместа от зеленчуци и се разпределя равномерно. Отгоре се прави «решетка» от топеното сирене и настръгва на едро кашкавал, след което се поставя във фурната, докато се запече леко.
Аз направих решетката от парченца кашкавал/нямах сирене/, които потопих в яйце и хрупкава пикантна панировка.Така при печене решетката не се разтече.
Един приятен начин да поднесеш досадното пиле с ориз.

Направих по- малка доза/на око/ и изпекох във форма за кекс в/у хартия.Така успешно извадих пая от формата и прехвърлих в платото.
Източник: Диана /Опитайте.../


За едно парти изпекох на малки порции във форми за мъфини в/у 3 пласта леко намаслени фини кори за баница.



Няма коментари:

Публикуване на коментар